vineri, 6 ianuarie 2012

Distractie pe partie

Peste 5.000 de turişti au petrecut Sărbătorile la poalele Muntelui Parâng. Împătimiţi sau nu ai sporturilor de iarnă, gorjeni, dar şi turişti veniţi din aproape toată Oltenia, precum şi din alte regiuni ale ţării au urcat la Rânca, Novaci, pentru a se bucura de zăpadă, dar și pentru a schia pe cele două pârtii puse la dispoziţie, respectiv M1 şi M2. Potrivit salvamontiştilor, peste 5.000 de persoane au petrecut Anul Nou la Rânca, însă ziua de vârf, cu cei mai mulţi turişti, a fost 2 ianuarie, când pârtiile au fost pline de amatori ai sporturilor de iarnă, iar potecile încărcate de zăpadă au fost luate la pas de iubitorii peisajelor de iarnă.

A fost pus în funcţiune şi telescaunul

Salvamontiştii gorjeni au venit în sprijinul celor care au dorit să facă drumeţii în zona Vârfului Păpuşa. Aceştia au decis ca în funcţie de solicitări să pornească instalaţia de telescaun, dată în folosinţă la sfârşitul anului trecut. Din păcate, cei care au folosit telescaunul nu au putut utiliza şi pârtia, din cauza faptului că stratul de zăpadă era prea mic. Totuşi, cei care au urcat cu telescaunul au profitat de peisaj şi s-au plimbat pe potecile de munte pline cu zăpadă, alături de familii sau prieteni. „Nu am avut probleme deosebite din punct de vedere al intervenţiilor, în perioada Sărbătorilor şi după. Au fost aproximativ 12 intervenţii pe pârtie, în cazul unor accidente uşoare, la care nu a fost nevoie de prezenţa ambulanţei. De asemenea, am ajuns şi la cabane, unde am avut cam 20 de solicitări, dar fără probleme deosebite, ci diferite afecţiuni generate de alimentaţia sau băutura în exces. Doar pârtiile M1 şi M2 sunt deschise publicului“, a declarat Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public Salvamont Gorj

Zăpadă mai multă după 16 ianuarie

Conform prognozelor meteorologice pe care le au la dispoziţie salvamontiştii, ninsori din abundenţă sunt aşteptate la Rânca după 16 ianuarie. Atunci se speră ca şi pârtia deservită de telescaunul de sub Vârful Păpuşa să fie dată în folosinţă.
„Rânca este în prezent printre puţinele zone montane din România unde se poate schia. În staţiune, stratul de zăpadă măsoară între 10 şi 20 de centimetri, iar pe cele două pârtii - între 20 şi 30 de centimetri. Se anunţă ninsori serioase după 16 ianuarie. Dacă totul va fi bine, va putea fi folosită şi cea mai nouă pârtie. Acum, telescaunul este pus în funcţiune dacă sunt suficient de multe solicitări pentru cei care vor să urce pentru a se plimba“, a mai spus Sabin Cornoiu. Salvamontiştii apreciază că la Rânca se mai află în prezent peste 1.000 de persoane, elevii şi studenţii fiind încă în vacanţă.


SURSA GDS

Niciun comentariu: