miercuri, 25 februarie 2009

Scala europeana de risc de avalansa

resorts Blogs - Blog Catalog Blog Directory
Iesirea in golul alpin se poate face cu obligativitatea turistilor de a folosi echipamentul de iarna: lopata, sonda de avalansa, dispozitiv radio de cautare in avalansa, coltari, pioleti, corzi pentru asigurare la traversarea pasajelor expuse. Nu se recomanda traversarea vailor abrupte, chiar situate in paduri, pentru ca acestea se pot activa si declansa avalanse.Sfatul Salvamont pentru cei care isi vor petrece sejurul in zone apropiate de golul alpin, este sa nu incerce sa urce in zonele nerecomandate si sa ceara informatii salvatorilor montani din zona sau la telefon : 0SALVAMONT sau la SALVAMONT RANCA +40.253.235.000 , email salvamont@eltop.ro , SALVAMONT GORJ +40.253.222.555 , +40.253.221.555

Scala europeana de risc de avalansa:

Verde – RISC REDUS - stratul de zapada este in general stabilizat pe majoritatea pantelor; declansarea avalansei este posibila doar in cazul unei supraincarcari mari a stratului de zapada de pe pantele inclinate. Spontan se pot produce doar curgeri sau avalanse de mici dimensiuni.
Galben – RISC MODERAT - pe anumite pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu stabilizat; in rest este stabil. Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales din cauza supraincarcarii (cu schiori sau turisti) si pe unele pante ce sunt descrise in buletin. Nu sunt asteptate declansarile spontane de avalanse de mare amploare.
Portocaliu – RISC INSEMNAT - pe numeroase pante suficient de inclinate, stratul de zapada este mediu sau putin stabilizat; declansarile sunt posibile chiar in conditiile unei slabe supraincarcari si pe numeroase pante, mai ales pe cele descrise in buletin; in anumite situatii sunt posibile unele declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar avalanse mari.
Rosu – RISC FOARTE MARE - instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte

Un comentariu:

ARIPI DE FLUTURE spunea...

superba statiunea..mi-e dor de munte:(