Tel.0253 222555
Fax. 0253 221555
Mob. 0722 211042
Email: rga@turismaventura.ro
salvamont@eltop.ro
Adresa: Tg.Jiu, bd. Victoria, nr. 7 A.
Sezonul de rafting pe râul Jiu sa deschis oficial pe data de 1 mai 2009. Coborârea se face cu bărci pneumatice speciale de rafting de câte şase persoane, dintre care, obligatoriu, va face parte un instructor.
Activitatea de rafting pe Defileul Jiului, pe sectorul cuprins între localităţile Livezeni şi Bumbeşti-Jiu, face parte din programul de turism „Gorj Aventura“, lansat de Serviciul Salvamont Gorj în 2004 şi care se bucură de cel mai mare succes. Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Salvamont Gorj, a precizat că raftingul este una dintre activităţile cele mai apreciate şi solicitate de turişti. În prezent, există patru operatori de turism, din judeţele Gorj şi Hunedoara, care sunt autorizaţi să desfăşoare curse de rafting.
Circuitele de rafting au un grad ridicat de dificultate
Potrivit lui Sabin Cornoiu, pe Defileul Jiului există două circuite pentru practicarea raftingului, unul destinat activităţilor de agrement şi celălalt rezervat doar sportivilor. Turiştii au la dispoziţie un traseu pe o distanţă de aproximativ 13 kilometri, între localităţile Lainici şi Vişina, cu o diferenţă de nivel de 230 de metri şi cu un grad de dificultate cuprins între doi şi patru.
În raftingul de agrement, gradul de dificultate patru este maxim admis. Timpul de coborâre este cuprins între 2,5 şi patru ore. Circuitul destinat sportivilor este situat între localităţile Livezeni şi Lainici şi are o lungime 15 km. Timpul de coborâre este cuprins între una şi trei ore.
Traseul are gradul de dificultate III-V, iar diferenţa de nivel este de 255 de metri. În raftingul sportiv, gradul de dificultate cel mai mare este şase.
Sezonul de rafting se deschide, de obicei, în aprilie şi durează până în octombrie sau noiembrie.
Echipamentul ţine pericolele la distanţă
Bărcile folosite pentru practicarea raftingului sunt speciale, fiind deschise în partea posterioară, fapt ce permite evacuarea imediată a apei.
Vestele de salvare cu care sunt echipaţi participanţii sunt prevăzute cu guler şi au avantajul că protejează coloana vertebrală şi în zona gâtului.
Casca nu lipseşte din echipamentul celor care participă la curse de acest fel.
Turiştii amatori de senzaţii tari primesc costume şi încălţăminte speciale pentru rafting, ce asigură protecţie termică, mecanică şi flotabilitate.
Conform organizatorilor, cu acest costum de rafting şi cu vestele de salvare, toate pericolele sunt înlăturate.
Turiştii vor avea parte şi de alte surprize de-a lungul traseului: bătălii navale, plutire în torent şi alte jocuri specifice.
Rafting nocturn
Defileul Jiului este singurul loc în România unde se organizează coborâri de rafting şi pe timp de noapte. Cei care se încumetă să ia parte la astfel de curse sunt dotaţi cu un echipament corespunzător, cu elemente reflectorizante, cască cu sistem de iluminare propriu şi proiector montat pe barcă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu