Pentru a vedea imagini live prin webcam-ul montat de Jurnalul National dati click pe poza :
Webcam RANCA Teleschi M1
Webcam RANCA vedere panoramica
Webcam RANCA Teleschi M4
Webcam RANCA telescaun Varful Papusa:

Pensiuni Ranca, Hotel Ranca, Cabane Ranca, vila Ranca, Casa Montana, Statiunea Ranca, Cazare Ranca, MTB, Maraton, TransAlpin Bike, Ranca harta, Rinca, schi si snowboard, Parang, stiri ultima ora Ranca, vremea Ranca,Ranca poze, foto Ranca, despre Ranca, descriere statiune, DN67C, Transalpina, Trasee turistice Ranca, Rafting, alpinism, escalada,tiroliana, offroad
Pasiunea pentru munte a lui Vasile Mitroi este veche, din copilărie când a câştigat un concurs de săniuţe chiar la Rânca. Pe atunci nu ştia însă că staţiunea, aproape pustie în perioada aceea, va ajunge la dezvoltarea de acum, acest lucru datorându-i-se în cea mai mare parte.
Totul a început în 1982 când a devenit membru fondator al Clubului montan Columna deşi pe atunci nici nu se vorbea de turismul montan în Gorj. A absolvit o şcoală de ghizi montani la Izvorul Mureşului în 1983 şi tot atunci a început să se contureze echipa Salvamont Gorj.
A început prina fi cabanier la Rânca
În Rânca a ajuns după ce a a văzut un anunţ în ziar că se caută cabanier. „Pe atunci lucram la Termocentrala Rovinari şi cochetam cu cei de la OJT care aveau un beby schi aici la munte iar eu fiind electrician le montasem acea instalaţie. Am mers atunci la fostul director al OJT, m-au acceptat şi m-am mutat aici” povesteşte Vasile Mitroi care a ajuns în Rânca atunci când nu erau nici zece cabane în zonă şi Unitatea Militară: „Am transformat Rânca dintr-o staţiune cu turism de vară în staţiune de iarnă prin simplul fapt că m-am mutat aici. Toţi cabanierii funcţionau vara în Rânca şi iarna coborau la Novaci.” După ce s-a mutat la Rânca a preluat beby schiul şi l-a modernizat atunci începând practic schiul la Rânca: „Până atunci nu se auzise de turism de iarnă. Cea mai mare staisfacţie a mea era că numele meu se lega de staţiunea Rânca, ori că se spunea că merg la Mitroi sau la Rânca era acelaşi lucru.”
A montat primul teleschi din staţiune
Născut la 21 ianuarie 1959 la Negomir, Gorj, Vasile Mitroi a studiat Facultatea de Management în turism având experienţă în mai multe domenii, majoritatea având legătură cu muntele. A fost şi instructor de schi, gid montan, salvamontist şi manager în prezent dezvoltând propria afacere la Rânca, acolo unde a construit o cabană şi a amenajat cele trei teleschiuri din zonă.
Vasile Mitroi a cunoscut pasiunea pentru munte încă de mic, când era la şcoala generală, aceasta fiind insuflată de un profesor de sport: „Muntele mi-a plăcut de când eram mic. Pasiunea a plecat de la un profesor de sport din generală care ne-a adus la Rânca la un concurs de săniuţă. Mai târziu s-a format clubul Columna şi apoi am devenit membru fondator al Salvamont unde am reuşit mai multe performanţe alpine.”
ADS.: Cum aţi convins cei doi copii să vă urmeze şi să lucreze la munte?
V.M.: Copii au crescut practic în Rânca şi nu a fost greu. Aveam deja băiatul de un an când m-am mutat aici, iar fetiţa era chiar să se nască aici. Am urcat la Rânca în noiembrie, când soţia era gravidă în şapte luni, şi n-am mai putut coborâ din cauza zăpezii. Am făcut sărbătorile de iarnă aici şi am coborât-o pe 4 ianuarie cu o săniuţă bob şi imediat după aceea s-a născut fiica mea. Băiatul a făcut şcoala de schi alpin la Petroşani şi a făcut schi de performanţă. Şi el şi fata lucrează aici la Rânca la fel ca şi soţia şi toată familia e aici.
ADS: Cam cât timp pe an vă petreceţi în Rânca?
V.M.: Iarna stăm în permanenţă aici. Mai coborâm doar o dată sau de două ori pe săptămână. Doar vara mai plecăm mai mult timp. Dar pe viitor intenţionăm să facem aici ceva şi pentru turismul de vară pentru ca Rânca să devină atractivă şi vara.
ADS: Există şi aspecte mai puţin plăcute ale muncii de aici de la teleschi?