vineri, 19 iunie 2009

Pestera Muierilor - Youtube.com



Peştera Muierilor (sau Peştera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Peştera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peştera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbaţii plecau la lupte, foarte mulţi copii şi femei, de unde i se trage şi numele. Este prima peşteră electrificată din România.

Pestera Muierii este cea mai lunga pestera din Romania a patra din Europa cu o lungime de 7000 metri.

Adevaratele atracţii ale peşterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare şi imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.

Alte câteva atracţii sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urşilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urşi,lei,hiene,vulpi,lupi,capre sălbatice si mistreţi. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparţinând culturilor cu mult înaintea erei noastre...

Program turistic in judetul Gorj adresat persoanor interesate de speologia turistică şi sportivă ( click pentru detalii) :

Program vizitare pestera Muierilor:

  • Pestera se viziteaza in grupuri organizate cuprinse intre 4-100 de persoane, la ore fixe.
  • 1 Mai - 1 Octombrie: zilnic intre orele 9.00 -20.00, ultima intrare ora 19.00 (luni, marti pauza intre orele 13.00 - 14.00)
  • 1 octombrie - 1 Mai: zilnic intre orele 9.00 - 17.00. ultima intrare ora 16.00

Distante

  • Targu Jiu - 48 km - Baia de Fier
  • Ramnicu Valcea - 46 km - Horezu - 28 km - Baia de Fier (total ~ 74 km)
  • Baia de Fier (Pestera Muierii) - 5 km
  • Novaci - Pestera Muierii - 9 km

Niciun comentariu: