vineri, 7 ianuarie 2011

Conflictul de la Rânca, rezolvat! Se certară ce se certară, dar până la coadă se împăcară!Oltenia este un tărâm al nebuniei. Dacă nu dai de oameni geniali, ai parte de tot felul de trăsniţi. Gorjenii de la munte sar ca arşi atunci când le spui că sunt olteni. Şi pentru că sunt iuţi la mânie, le dai dreptate. Oricum, mare parte din spectacolul oltenesc este dat de conjugarea verbelor la timpul perfectul simplu. Acest timp gramatical exprimă o acţiune ce tocmai s-a terminat, în timp ce perfectul compus – folosit în restul ţării – exprimă o acţiune care s-a întâmplat într-un trecut mai îndepărtat. Pur şi simplu, cu formele de trecut ordonezi mai uşor acţiunile din punct de vedere temporal, iar perfectul simplu ajută la chestia asta. Oltenii cunosc foarte bine gramatica limbii române. Dar poţi să ai buletin şi de Tecuci, dacă spui „băui un zaibăr” înseamnă ce eşti oltean.

Dar să vedeţi ce se întâmplă anul acesta la Rânca, o frumeseţe de staţiune situată în Munţii Parâng, la 1.700 de metri altitudine. După ce se asfaltă drumul care urcă din Novaci – Gorj şi coboară până la Obârşia Lotrului, traversând munţii, oamenii locului se gândiră că veni momentul să facă ceva şi pentru dezvoltarea do­me­niului schiabil din staţiunea pe care unii o porecliră „Sinaia oltenilor”. Consiliul Judeţean Gorj se aso­ciază cu consiliile locale din Baia de Fier şi din Novaci şi, folosind fonduri nerambursabile şi serviciile unei firme din judeţ – ca să nu iasă banii din Gorj –, construiră un telescaun nou, cu patru locuri, o adevărată bijuterie pe cablu.

................

Problema se rezolvă la sfârşitul lui de­cembrie, atunci când, plin de nervi, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, îi băgă în şedinţă pe Mihuţescu şi Todea. De gura şefului de la judeţ şi de teama că vor avea bu­ge­tele tăiate în 2011, cei doi primari bătură palma şi reuşiră să „trea­că” de consiliile locale hotărârile prin care cele două localităţi vor adminis­tra împreună instalaţia de transport pe cablu.

În aceste condiţii, turiştii vor putea folosi telescaunul Leitner spre sfârşitul acestei luni. Până atunci, „greul” este dus de cele trei te­les­chiuri. www.jurnalul.ro transmite imagini live din staţiunea Rânca!

Autor: SORIN ANGHEL
7 ianuarie 2011

Integral in : Jurnalul National


Un comentariu:

dli spunea...

cred ca cel mai mult iarna se merita sa mergi acolo, nu?